Osteopathie bij baby’s
Een prachtige tak van mijn werk is het onderzoeken en behandelen van baby’s en kinderen.
Veelal komen ouders met hun baby bij mij voor klachten als: veel huilen, slecht slapen, darmproblemen, reflux, algemeen erg gespannen, veel overstrekken, een voorkeurshouding of voedingsproblemen.
De geboorte van een kind is een erg mooie en intense ervaring. Gelukkig verlopen de meeste bevallingen zonder vele grote problemen. Het is voor iedereen duidelijk dat de moeder tijdens de bevalling hard moet werken. Maar ook van de baby wordt een zeer grote inzet gevraagd om geboren te kunnen worden.
Er komen flinke krachten op het lijfje, eerst bij het opvangen van de weeën en vervolgens vanuit de passage door het geboortekanaal (of bij keizersnede). Gelukkig is een baby lijfje erg goed in aanpassen; de schedel van een baby bestaat nog uit verschillende losse botstukken. Deze eilandjes van bot kunnen, als ze door het geboortekanaal gaan, een beetje over elkaar schuiven. Na de geboorte verdwijnen deze aanpassingen normaliter weer erg snel. Daarnaast zet een baby allerlei reflexen in om zo goed mogelijk door het geboortekanaal te kunnen komen. Deze reflexen zie je ook na de geboorte nog terug.
Wanneer deze krachten wat teveel worden
In sommige gevallen kunnen de krachten tijdens een bevalling vergroten, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een moeilijke bevalling, toediening van weeën opwekkers, abnormale ligging, navelstreng problemen tijdens de bevalling, mee duwen op de buik, moeilijke spildraai of bijvoorbeeld bij een (spoed) keizersnede. Door deze krachten kan er bewegingsverlies ontstaan tussen de schedelplaten, de wervelkolom, de nek en de sleutelbeenderen. Als gevolg hiervan kunnen onder andere klachten als voorkeurshouding, darmkrampjes en reflux naar voren komen. Deze klachten uiten zich bij een baby vaak in huilen.
Twijfel jij of jouw baby baat heeft bij osteopathie? Neem gerust contact op.
Dreumes – Peuter – Kleuter – Kind.
De ontwikkeling blijft maar doorgaan, ook bij het verdere opgroeien kunnen sommige kinderen nog ondersteuning gebruiken. Enkele voorbeelden van indicaties hiervoor zijn:
- Algemene motorische ontwikkeling
- Slaapproblemen
- Buikpijn
- Terugkerende oorontstekingen
- Zelf naar de wc kunnen en durven
- Emotie uitbarstingen
- Onrust
- Hoofdpijn
- Pijn ergens aan het lichaam
- Na operaties of ingrepen
Werkwijze
Hoe verloopt een consult?
Tijdens een eerste consult zullen we beginnen met een uitgebreid gesprek. Verschillende zaken over de zwangerschap, de bevalling en de eerste levensperiode zullen worden besproken. Daarna ga ik het lijfje van jouw kleine onderzoeken. Baby’s kunnen nog niet praten, toch vertelt het lichaam me al heel erg veel. Op een zachte manier voel ik de beweeglijkheid van de spieren, gewrichten, bindweefsel en de organen. Daarnaast is het erg belangrijk om te kijken naar het nekje en de schedel. Ook dit gaat op een zeer zachte manier. Vele kinderen zijn erg rustig of slapen zelfs tijdens de behandeling, sommige kinderen huilen. Dit is in principe niet erg, het is soms zelfs een teken van het loskomen van emoties. Om hier goed op in te spelen zorgen we dat we voldoende tijd hebben zodat we in alle rust kunnen behandelen. Bij een behandeling worden dus alleen zachte technieken gebruikt, er komen in een behandeling van een baby of kind géén manipulaties voor. Het is fijn als de kleine zich op zijn/haar gemak voelt. Hiervoor is het handig om soepele kleertjes aan te doen en een favoriet speeltje, knuffeltje of speentje mee te nemen. Uiteraard komt mama of papa (of diegene die mee is) er lekker dicht bijzitten.
Heb je een behandeling gepland staan, maar is je kindje ziek of heeft je kindje koorts? Dan is het handig om even contact op te nemen om de behandeling te verplaatsen. Een behandeling vraagt namelijk ook wel wat energie van het lichaam.
Kan bij elke osteopaat terecht met mijn baby of kind?
Wanneer een osteopaat de opleiding osteopathie voltooid heeft en ingeschreven staat bij een register, is deze bevoegd om baby’s en kinderen te behandelen.
Omdat ik het werken met baby’s en kinderen ontzettend leuk vind, heb ik me via de 2 jarige postgraduate: osteopathie bij baby’s en kinderen aan het Panta Rhei hier verder in verdiept.
Via deze opleiding heb ik zeer mooie nieuwe inzichten gekregen over onder andere:
- De invloed van de embryologie
- De ontwikkeling van de spijsvertering
- Het precieze proces dat een baby doormaakt tijdens de bevalling
- De reflexen van een baby
- De vorming en veranderingen van de schedel (ook bij afplattingen)
- De ontwikkeling van het aangezicht
- Inzicht in oorzaken en behandelmethodes bij KNO klachten
- Invloed en werking van het centrale zenuwstelsel en endocrien systeem
- Osteopathie omtrent orthodontie
Kan ik ook langskomen voor een check up?
Een check up voor jouw kleine kan natuurlijk! Bij geen grote aanwezige problemen is het wel aan te raden om hiermee te wachten tot minimaal 5 a 6 weken oud.