Osteopathie na keizersnede – Nazorg litteken

Osteopathie na keizersnede

Bij elke intake vraag ik mensen naar eventuele operaties of ingrepen. Vaak vergeten mensen om de keizersnede te vermelden. Terwijl het toch echt wel een flinke buikoperatie is. Een keizersnede heeft echter grote invloed op het gehele lichaam. Osteopathie kan helpen in de nazorg van het litteken, en zo klachten in de toekomst beperken.

In Nederland ondergaan elk jaar meer dan 30.000 vrouwen een keizersnede. Bij minimaal 1 op de 3 vrouwen geeft het litteken van de keizersnede op den duur klachten.

💩We zien dat na een keizersnede de stoelgang verstoord kan raken.
🩸Er meer klachten kunnen komen rondom menstruatie
❗️ Pijn in de rug/nek/schouders
😕Daarnaast liggen er vaak (onbewust) nog veel emoties rondom dit gebied

Helaas is de nazorg, en informatievoorziening rondom de keizersnede vrij beperkt. Het is belangrijk dat dit litteken goed verzorgd wordt. Het liefst zo snel mogelijk, maar ook nog jaren later. Dit om de kans op verklevingen en ongemak zo klein mogelijk te maken.

Elk soort litteken geeft een trekkracht. Met name bij diepere littekens gaan we uiteindelijk wat naar dit litteken toe staan. In de loop der jaren kan dit klachten geven in bijvoorbeeld de rug, de nek of de schouders. Dit geldt voornamelijk bij de keizersnede omdat dit een bijzonder diep litteken is. Een keizersnede gaat door de volgende lagen heen:
– verschillende lagen van de huid
– onderhuids vetweefsel
– fascia (bindweefsel)
– buikspieren (worden gesplitst)
– peritoneum (buikvlies)
– baarmoeder

Door middel van specifieke oefeningen kunnen we er voor zorgen dat deze lagen weer zo goed mogelijk dichtgroeien. Hierbij kan osteopathie na keizersnede helpen.

 

Recente berichten

Voeding

De invloed van voeding Dat voeding erg belangrijk is voor je lichamelijke gezondheid en presteren wordt tegenwoordig steeds bekender. De voeding die je tot je neemt, wordt gebruikt als brandstof voor je lichaam. Wanneer je voldoende voedzame producten eet, zal je lijf...

De overgang

De overgang | klachten| en draag zorg voor uw littekens Elke vrouw krijgt er mee te maken, vaak rond het 50e levensjaar. Het is een moment in het leven waarin er zeer veel verandert in het vrouwenlichaam. Voor de een brengt deze periode weinig klachten met zich mee en...

Vergoeding Osteopathie

"Regelmatig krijg ik de vraag: 'hoe wordt dit nu vergoed?'' Osteopathie wordt vaak deels vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Na indienen van de factuur krijg je in dat geval een deel van het betaalde bedrag terug. Hoeveel dit is is geheel afhankelijk van...

Opening Osteopathie praktijk in Empel

Daar gaan we dan! Opening osteopathie praktijk in Empel Al tijdens mijn fysiotherapie en osteopathie opleiding droomde ik van 'ooit een eigen praktijk op te starten'. Het allerliefst binnen een gezondheidscentrum met leuke collega's en fijne samenwerking. Maanden voor...

Extra dag beschikbaar!

Vanaf december 2022 heeft osteopathie empel een extra dag beschikbaar. Om snelle behandeling te kunnen blijven garanderen, hebben we besloten om een extra dag voor u klaar te staan.Ook de vrijdagen zijn vanaf nu beschikbaar. Kijk snel bij online afspraak maken of er...

Binaural Beats: creëer ontspanning of focus

Binaural beats Breng je hersenen via geluid in staat van extra focus of ontspanning. Een term waar veel mensen nog niet van hebben gehoord. Ongeveer een half jaar geleden heb ik zelf voor het eerst kennis gemaakt met binaural beats en ik wil dit fenomeen graag met...

Osteopathie kan ook worden toegepast bij baby’s

Osteopathie kan bij veel verschillende klachten toegepast worden. Zowel voor volwassenen als voor baby's. Indicaties om met je baby naar de osteopaat te gaan zijn onder andere: Voorkeurshouding Huilbaby’s Darmkrampen Overstrekken Reflux Na traumatische bevallingen...

Terugkerende rugpijn? – Organen – Osteopathie

Oei alweer rugklachten.. Het is ‘gewoon mijn zwakke plek’.. Terugkerende rugpijn bij de bron aanpakken Regelmatig hoor ik hoe snel mensen accepteren dat ze eens in de zoveel tijd last krijgen van bijvoorbeeld de rug. Even naar de fysio, alle spieren en gewrichten...

Benauwdheid bij long-COVID; Het Middenrif

De belangrijkste ademhalingsspier in de problemen Long COVID blijft een erg onbegrepen en vervelende klacht. Long COVID houdt in dat de klachten na een corona besmetting lang aanwezig blijven. Veelgehoorde klachten zijn: vermoeidheid, benauwdheid, kortademigheid,...

Interview Osteopathie Empel in Regionaal nieuwsblad De Stempel

Vage of terugkerende klachten? Raadpleeg de Osteopaat!  -- Door Marja van Kampen - Molenaar De Stempel hoorde dat osteopaat Ellis van der Sanden zich in Medisch Centrum De Brink heeft gevestigd, maar weet eigenlijk niet wat osteopathie precies inhoudt! Alleen dat het...