Osteopathie na keizersnede
Bij elke intake vraag ik mensen naar eventuele operaties of ingrepen. Vaak vergeten mensen om de keizersnede te vermelden. Terwijl het toch echt wel een flinke buikoperatie is. Een keizersnede heeft echter grote invloed op het gehele lichaam. Osteopathie kan helpen in de nazorg van het litteken, en zo klachten in de toekomst beperken.
In Nederland ondergaan elk jaar meer dan 30.000 vrouwen een keizersnede. Bij minimaal 1 op de 3 vrouwen geeft het litteken van de keizersnede op den duur klachten.
💩We zien dat na een keizersnede de stoelgang verstoord kan raken.
🩸Er meer klachten kunnen komen rondom menstruatie
❗️ Pijn in de rug/nek/schouders
😕Daarnaast liggen er vaak (onbewust) nog veel emoties rondom dit gebied
Helaas is de nazorg, en informatievoorziening rondom de keizersnede vrij beperkt. Het is belangrijk dat dit litteken goed verzorgd wordt. Het liefst zo snel mogelijk, maar ook nog jaren later. Dit om de kans op verklevingen en ongemak zo klein mogelijk te maken.
Elk soort litteken geeft een trekkracht. Met name bij diepere littekens gaan we uiteindelijk wat naar dit litteken toe staan. In de loop der jaren kan dit klachten geven in bijvoorbeeld de rug, de nek of de schouders. Dit geldt voornamelijk bij de keizersnede omdat dit een bijzonder diep litteken is. Een keizersnede gaat door de volgende lagen heen:
– verschillende lagen van de huid
– onderhuids vetweefsel
– fascia (bindweefsel)
– buikspieren (worden gesplitst)
– peritoneum (buikvlies)
– baarmoeder
Door middel van specifieke oefeningen kunnen we er voor zorgen dat deze lagen weer zo goed mogelijk dichtgroeien. Hierbij kan osteopathie na keizersnede helpen.