De overgang

De overgang | klachten| en draag zorg voor uw littekens

Elke vrouw krijgt er mee te maken, vaak rond het 50e levensjaar. Het is een moment in het leven waarin er zeer veel verandert in het vrouwenlichaam. Voor de een brengt deze periode weinig klachten met zich mee en voor de ander is het een erg vervelende periode. Lees hier hoe osteopathie je kan helpen bij deze klachten. 

Tijdens de overgang zit er over het algemeen meer tijd tussen de menstruaties dan voorheen. Bij veel vrouwen is de periode van menstrueren korter en is er minder bloedverlies. Echter kan het ook zo zijn dat er een periode van meer bloedverlies is.

Naast deze veranderingen in de menstruatiecyclus zal de hormoonhuishouding ook een verandering doormaken. Hierdoor komen vaak klachten als opvliegers, nachtelijk zweten, pijn bij het vrijen, gewichtstoename, stemmingswisselingen, algemene vermoeidheid en futloosheid, gewichtsklachten, onwillekeurig urineverlies enzovoorts.

De eierstokken produceren minder vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron). Mede door deze verminderde productie van oestrogenen zien we dat de botten minder stevig worden, het kan processen van botontkalking versnellen.

Oestrogeen is verantwoordelijk voor de aanmaak van collageen. Collageen zorgt voor een soepele en veerkrachtige huid. Het zorgt ervoor dat lichaamscellen water aantrekken om zo het vochtgehalte op peil te houden. Wanneer de oestrogeen waarden naar beneden gaan zal het lichaam verdrogen en stugger worden. Dit heeft naast een stuggere huid ook als gevolg dat littekens stugger worden. Zo kan een litteken dat altijd prima aanvoelde, na en tijdens de overgang ineens gaan irriteren.

Binnen de osteopathie zal er gekeken worden naar de algemene beweeglijkheid van de baarmoeder, eierstokken en de blaas. Wanneer hier bewegingsbeperkingen in zitten kan dit de klachten als buikpijn of rugklachten verergeren.

Daarnaast zijn de littekens erg belangrijk, door het stugger worden van het litteken kan er irritatie ontstaan. Ongeacht hoe lang dit litteken er al zit. Bijvoorbeeld littekens ontstaan na een buikoperaties of keizersnede kunnen klachten gaan geven in de zin van buikpijn, obstipatie, of rugklachten. Ook het litteken dat ontstaan is na een knip bij de bevalling kan extra klachten geven. Het wordt stugger, maar we zien ook dat de bekkenbodemspieren minder sterk worden. Er is dus ook grotere kans op verzakkingen. Er komt zo meer druk op dit litteken te staan.

Binnen de osteopatische behandeling zullen we deze structuren met rustige bewegingen losser maken zodat ze vrijer kunnen bewegen en minder klachten geven.

Bij klachten is het zeker de moeite waard om eens langs te komen.

 

Recente berichten

Voeding

De invloed van voeding Dat voeding erg belangrijk is voor je lichamelijke gezondheid en presteren wordt tegenwoordig steeds bekender. De voeding die je tot je neemt, wordt gebruikt als brandstof voor je lichaam. Wanneer je voldoende voedzame producten eet, zal je lijf...

Vergoeding Osteopathie

"Regelmatig krijg ik de vraag: 'hoe wordt dit nu vergoed?'' Osteopathie wordt vaak deels vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Na indienen van de factuur krijg je in dat geval een deel van het betaalde bedrag terug. Hoeveel dit is is geheel afhankelijk van...

Extra dag beschikbaar!

Vanaf december 2022 heeft osteopathie empel een extra dag beschikbaar. Om snelle behandeling te kunnen blijven garanderen, hebben we besloten om een extra dag voor u klaar te staan.Ook de vrijdagen zijn vanaf nu beschikbaar. Kijk snel bij online afspraak maken of er...

Terugkerende rugpijn? – Organen – Osteopathie

Oei alweer rugklachten.. Het is ‘gewoon mijn zwakke plek’.. Terugkerende rugpijn bij de bron aanpakken Regelmatig hoor ik hoe snel mensen accepteren dat ze eens in de zoveel tijd last krijgen van bijvoorbeeld de rug. Even naar de fysio, alle spieren en gewrichten...

Interview Osteopathie Empel in Regionaal nieuwsblad De Stempel

Vage of terugkerende klachten? Raadpleeg de Osteopaat!  -- Door Marja van Kampen - Molenaar De Stempel hoorde dat osteopaat Ellis van der Sanden zich in Medisch Centrum De Brink heeft gevestigd, maar weet eigenlijk niet wat osteopathie precies inhoudt! Alleen dat het...

Osteopathie na keizersnede – Nazorg litteken

Osteopathie na keizersnede Bij elke intake vraag ik mensen naar eventuele operaties of ingrepen. Vaak vergeten mensen om de keizersnede te vermelden. Terwijl het toch echt wel een flinke buikoperatie is. Een keizersnede heeft echter grote invloed op het gehele...

Binaural Beats: creëer ontspanning of focus

Binaural beats Breng je hersenen via geluid in staat van extra focus of ontspanning. Een term waar veel mensen nog niet van hebben gehoord. Ongeveer een half jaar geleden heb ik zelf voor het eerst kennis gemaakt met binaural beats en ik wil dit fenomeen graag met...

Osteopathie kan ook worden toegepast bij baby’s

Osteopathie kan bij veel verschillende klachten toegepast worden. Zowel voor volwassenen als voor baby's. Indicaties om met je baby naar de osteopaat te gaan zijn onder andere: Voorkeurshouding Huilbaby’s Darmkrampen Overstrekken Reflux Na traumatische bevallingen...

Opening Osteopathie praktijk in Empel

Daar gaan we dan! Opening osteopathie praktijk in Empel Al tijdens mijn fysiotherapie en osteopathie opleiding droomde ik van 'ooit een eigen praktijk op te starten'. Het allerliefst binnen een gezondheidscentrum met leuke collega's en fijne samenwerking. Maanden voor...

Benauwdheid bij long-COVID; Het Middenrif

De belangrijkste ademhalingsspier in de problemen Long COVID blijft een erg onbegrepen en vervelende klacht. Long COVID houdt in dat de klachten na een corona besmetting lang aanwezig blijven. Veelgehoorde klachten zijn: vermoeidheid, benauwdheid, kortademigheid,...