Binaural Beats: creëer ontspanning of focus

Binaural beats

Breng je hersenen via geluid in staat van extra focus of ontspanning.

Een term waar veel mensen nog niet van hebben gehoord. Ongeveer een half jaar geleden heb ik zelf voor het eerst kennis gemaakt met binaural beats en ik wil dit fenomeen graag met jullie delen.

Kort gezegd betekend binaural twee – auditieven. Via binaural beats kunnen we onze hersengolven veranderen.

 

Binaural beats uitgelegd

Hoe gaat dit in zijn werk? 

Binaural beats is een soort auditive illusie, dit behoor je met een koptelefoon te beluisteren. Via je koptelefoon wordt er in elk oor een toon afgespeeld welke links en rechts licht van elkaar verschillen. In je ene oor hoor je de ene toon, en in je andere oor de andere toon. Omdat deze tonen licht van elkaar verschillen, creëren je hersenen een extra toon, dit noemen we de verschiltoon. Bijvoorbeeld in je linker oor hoor je een frequentie van 250 Hz en in het rechter oor 240Hz, wat je zult horen is het verschil: dus 10 Hz.

Wat kunnen we hiermee bereiken?

In het normale leven zenden onze hersenen hersengolven uit. Bij elke activiteit is deze hersengolf anders van frequentie. Bijvoorbeeld wanneer we slapen trillen onze hersenen op een andere frequentie dan wanneer we geconcentreerd aan het werk zijn. Hersengolven passen zich aan op de tonen die via onze oren binnenkomen.

Tijdens het luisteren van binaural beats zorgen we, door het lichte verschil in frequentie tussen beide oren, dat onze hersenen de verschil frequentie oppikken en hier in mee gaan. De hersengolven worden als het ware veranderd en versterkt op de frequentie van het verschil.

Wat kunnen we hiermee bereiken?

Binaural beats werkt met 5 soorten frequenties met elk een afzonderlijke functie. Het aantal Hertz is de verschil Hertz tussen links en rechts, dit is dus de frequentie waarin de hersenen meegenomen worden. Bij een groter verschil zien we juist een hogere staat van alertheid en focus, bij een lager verschil zien we steeds meer ontspannenheid. Welke frequentie het beste voor je is hangt dus af van wat je doel is.

Alpha- en theta-varianten hebben als effect een diepere ontspanning, verbetering van slaap en zo uiteindelijk meer energie.

De beta- en gamma-varianten leveren meer focus, meer creativiteit, meer ideeën. Je bent alerter en je aandacht zal minder snel verslappen. Dit is bijvoorbeeld handig bij het maken van schoolopdrachten, het behalen van deadlines, of het geconcentreerd bezig zijn met werk.

 

binaural beats

Aan de slag met binaural beats

Op internet en streamingsdiensten staan verschillende afspeellijsten met binaural beats. Bijvoorbeeld op spotify kun je ‘binaural beats .. met freqentie die je zoekt’ in voeren in de zoekbalk. Vaak zijn hier varianten te vinden waarbij de bromtoon aangenamer is gemaakt door middel van zachtere meditatieve tonen. Op bijvoorbeeld youtube zijn ook pure binaural beats te vinden, hierbij hoor je alleen een bromtoon op een specifieke frequentie.

Het is belangrijk dat je via een koptelefoon luistert, en dat de koptelefoon aan beide oren net een andere toon uitzendt. Dit kun je natuurlijk kort testen door een oortje uit te doen en luisteren of deze toon licht verschilt van de andere kant.

Tot slot

Geef het even te de tijd, je hersenen hebben gemiddeld genomen 10 minuten nodig om goed te synchroniseren met de audiotrack. Wanneer je dit regelmatiger doet, kun je je hersenen hierop trainen.

 

Korte disclaimer: let op! Ondanks dat er steeds meer positief onderzoek wordt gedaan over de effecten van binaural beats, wordt momenteel aangeraden om dit niet te beluisteren wanneer je last hebt van epilepsie, er zijn mogelijkheden dat dit de kans op een aanval kan vergroten.

 

Recente berichten

Opening Osteopathie praktijk in Empel

Daar gaan we dan! Opening osteopathie praktijk in Empel Al tijdens mijn fysiotherapie en osteopathie opleiding droomde ik van 'ooit een eigen praktijk op te starten'. Het allerliefst binnen een gezondheidscentrum met leuke collega's en fijne samenwerking. Maanden voor...

Interview Osteopathie Empel in Regionaal nieuwsblad De Stempel

Vage of terugkerende klachten? Raadpleeg de Osteopaat!  -- Door Marja van Kampen - Molenaar De Stempel hoorde dat osteopaat Ellis van der Sanden zich in Medisch Centrum De Brink heeft gevestigd, maar weet eigenlijk niet wat osteopathie precies inhoudt! Alleen dat het...

Benauwdheid bij long-COVID; Het Middenrif

De belangrijkste ademhalingsspier in de problemen Long COVID blijft een erg onbegrepen en vervelende klacht. Long COVID houdt in dat de klachten na een corona besmetting lang aanwezig blijven. Veelgehoorde klachten zijn: vermoeidheid, benauwdheid, kortademigheid,...

Voeding

De invloed van voeding Dat voeding erg belangrijk is voor je lichamelijke gezondheid en presteren wordt tegenwoordig steeds bekender. De voeding die je tot je neemt, wordt gebruikt als brandstof voor je lichaam. Wanneer je voldoende voedzame producten eet, zal je lijf...

Osteopathie na keizersnede – Nazorg litteken

Osteopathie na keizersnede Bij elke intake vraag ik mensen naar eventuele operaties of ingrepen. Vaak vergeten mensen om de keizersnede te vermelden. Terwijl het toch echt wel een flinke buikoperatie is. Een keizersnede heeft echter grote invloed op het gehele...

Extra dag beschikbaar!

Vanaf december 2022 heeft osteopathie empel een extra dag beschikbaar. Om snelle behandeling te kunnen blijven garanderen, hebben we besloten om een extra dag voor u klaar te staan.Ook de vrijdagen zijn vanaf nu beschikbaar. Kijk snel bij online afspraak maken of er...

Terugkerende rugpijn? – Organen – Osteopathie

Oei alweer rugklachten.. Het is ‘gewoon mijn zwakke plek’.. Terugkerende rugpijn bij de bron aanpakken Regelmatig hoor ik hoe snel mensen accepteren dat ze eens in de zoveel tijd last krijgen van bijvoorbeeld de rug. Even naar de fysio, alle spieren en gewrichten...

De overgang

De overgang | klachten| en draag zorg voor uw littekens Elke vrouw krijgt er mee te maken, vaak rond het 50e levensjaar. Het is een moment in het leven waarin er zeer veel verandert in het vrouwenlichaam. Voor de een brengt deze periode weinig klachten met zich mee en...

Vergoeding Osteopathie

"Regelmatig krijg ik de vraag: 'hoe wordt dit nu vergoed?'' Osteopathie wordt vaak deels vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Na indienen van de factuur krijg je in dat geval een deel van het betaalde bedrag terug. Hoeveel dit is is geheel afhankelijk van...

Osteopathie kan ook worden toegepast bij baby’s

Osteopathie kan bij veel verschillende klachten toegepast worden. Zowel voor volwassenen als voor baby's. Indicaties om met je baby naar de osteopaat te gaan zijn onder andere: Voorkeurshouding Huilbaby’s Darmkrampen Overstrekken Reflux Na traumatische bevallingen...