Vage of terugkerende klachten? Raadpleeg de Osteopaat!
— Door Marja van Kampen – Molenaar
De Stempel hoorde dat osteopaat Ellis van der Sanden zich in Medisch Centrum De Brink heeft gevestigd, maar weet eigenlijk niet wat osteopathie precies inhoudt! Alleen dat het soms aangemerkt wordt als een ‘alternatief’ voor de geneeskunde door de holistische (totale) en manuele (met de handen) aanpak. Wij kloppen eens aan om daar wat meer over aan de weet te komen.
Een heel speciaal en veelomvattend beroep: osteopaat!
Wat De Stempel direct opvalt is de rust en professionaliteit die Ellis van der Sanden uitstraalt. Opvallend zijn haar slanke handen met lange vingers, die als osteopaat belangrijk zijn en bijna al het werk moeten doen, tegelijk met haar inlevingsvermogen in de mens an sich. Neen, het ruikt hier niet naar wierook, er liggen ook geen stenen met bijzondere krachten, hier wordt de gezondheid gestimuleerd met het herstellen van de oorspronkelijke beweeglijkheid van het lichaam.
Waarom gekozen voor juist dit beroep?
Ellis (28), een slanke, sterke jonge vrouw, vertelt: “Na mijn studie fysiotherapie heb ik de master Bewegingswetenschappen afgerond, maar dat had toch niet mijn passie. Een brede visie en holistische aanpak spraken me meer aan en zo begon ik in 2017 aan de parttime opleiding Osteopathie aan The International Academy of Osteopathy. Voordeel was dat ik het geleerde direct met succes in de praktijk kon toepassen tijdens mijn werk als parttime fysiotherapeut en dat voelde zó goed. Het bleek een fascinerende aanvulling.” Na het afronden van de studie kreeg ze 1 februari de kans bij Medisch Centrum De Brink een eigen praktijk Osteopathie te starten en dat sloot comfortabel aan bij het feit dat ze sinds oktober met haar vriend in een van de “akkers” in Empel woont.
Osteopathie en fysiotherapie hebben zeker een raakvlak
De Stempel vraagt zich af wat nou het verschil is tussen fysiotherapie en osteopathie. “Bij osteopathie wordt het lichaam als geheel gezien. Het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel, maar ook het orgaanstelsel e.d. worden aan elkaar gekoppeld. Er wordt niet gefocust op enkel de klacht, maar gekeken naar waar die klacht vandaan komt. Langdurige klachten die steeds terugkomen, kunnen zo in de kern aangepakt worden. Volgens ons is het een pluspunt dat Ellis ook fysiotherapeut is en is osteopathie een dikke bonus. Heel langzaam begint het De Stempel te dagen, want vult het een het ander zo niet aan?
Op zoek naar de onderliggende oorzaak
Osteopathie behelst dus lichaam én geest. Niet enkel die helende handen, maar ook leefstijl, voeding, houding, sport en opmerkzaamheid. Als osteopaat ben je gespecialiseerd in het achterhalen én behandelen van de onderliggende oorzaak van een klacht en dat is een vakgebied apart. Ellis neemt als ‘simpel’ voorbeeld een keizersnede. De organen, wervelkolom en het bindweefsel in de buik zijn totaal van slag en daar kan een vrouw veel en lang last van hebben. Ook rugklachten hebben meer oorzaken dan enkel die scheve wervel, misschien een onderliggende psychische last? Huilbaby’s, baby’s met darmkrampjes of een voorkeurshouding hebben zeker baat bij osteopathie. Oh, er is zoveel als je daarover nadenkt; het duizelt je bijna.
Samengevat daagt osteopathie uit tot het leggen van links en het zoeken naar oorzaken voor problemen in het lichaam. Inmiddels wordt osteopathie als een ‘aanvulling’ op de klassieke geneeswijze gezien en – na een gedegen én erkende opleiding – ook geaccepteerd door de zorgverzekeringen. Haar praktijk is zeker een aanwinst voor Medisch Centrum De Brink, waar interdisciplinaire samenwerking immers hoog in het vaandel staat. Ellis van der Sanden, ga ervoor. Wij wensen je veel dankbare cliënten.
Originele publicatie: De Stempel : Empels nieuws Maart 2022