Benauwdheid bij long-COVID; Het Middenrif

De belangrijkste ademhalingsspier in de problemen

Long COVID blijft een erg onbegrepen en vervelende klacht. Long COVID houdt in dat de klachten na een corona besmetting lang aanwezig blijven. Veelgehoorde klachten zijn: vermoeidheid, benauwdheid, kortademigheid, verminderde prikkelverwerking. Er worden steeds meer onderzoeken gedaan in de zoektocht naar de oorzaak van deze blijvende klachten, maar de medische wereld weet hier nog geen goed antwoord op te geven. Doordat het zo onbegrepen blijft is het moeilijk om een specifieke therapie of behandeling toe te passen. Osteopathie kan hierin hulp bieden.

Benauwdheid bij long covid: Longvlies aangetast

Ten aanzien van de klachten van benauwdheid en kortademigheid wordt al snel naar het middenrif en de longvliezen gerefereerd als de oorzaken.

In sommige gevallen heeft corona het longvlies aangetast. In normale situatie liggen er twee vliezen om je longen heen, tussen deze vliezen zit een beetje vocht. Dit vocht zorgt ervoor dat de longvliezen goed over elkaar kunnen schuiven bij het uitzetten van de long bij inademing. Wanneer de long is aangedaan door bijvoorbeeld een corona infectie kunnen deze vliezen geïrriteerd raken. Wanneer de actieve infectie over is zien we vaak dat deze longvliezen niet meer goed over elkaar kunnen glijden. Het inademen zal hierdoor meer weerstand ondervinden. Je belangrijkste inademingsspier, het middenrif, kan hierdoor overbelast en gespannen raken.

Waar zit dat middenrif precies?

Het middenrif is een spier die als een koepel onder aan de longen zit. Deze loopt over de gehele doorsnede van je thorax en scheidt je longen met de organen die eronder liggen zoals je maag en je lever. De belangrijkste functie van het middenrif is het sturen van de ademhaling. Door het aanspannen van deze spier wordt de koepel platter en zetten je longen uit. De lucht stroomt zo in je longen. Bij uitademing ontspant het middenrif, de koepel gaat weer omhoog en de lucht stroomt uit de longen.

Wanneer het middenrif in de problemen raakt..

Bij benauwdheid kan het middenrif moeilijker zorgen voor een goede inademing, dit kan klachten geven rond de aanhechtingspunten van deze spier. Het kan aanvoelen als een strakke band rond de onderste ribben en achter het borstbeen. Omdat we moeten blijven ademen zullen we gaan compenseren, we doen dit door meer gebruik te maken van je zogenoemde hulp-ademhalingsspieren. Tussen de ribben zitten kleine spiertjes, deze kunnen helpen bij het uitzetten van de gehele thorax. Daarnaast hebben we spieren in onze nek die kunnen helpen in de ademhaling, deze geven voornamelijk borstademhaling. Eigenlijk zijn deze spieren tussen de ribben en in de nek niet bedoeld voor de ademhaling, dit is uit compensatie. Deze spieren kunnen de ademhaling prima een tijdje ondersteunen, maar na verloop van tijd zullen ze hierdoor overbelast raken. Dit resulteert in nekpijn of pijn en stugheid rond de thorax.

Behandeling: Het vrijmaken van het middenrif

Een osteopatische behandeling zal zich richten op het vrijmaken van het middenrif en de thorax. Hierbij wordt de beweeglijkheid rond de longen gestimuleerd. Daarnaast is het van belang dat de zenuwbanen en de bloedvaten naar het middenrif goed vrij zijn. Dit kan door er voor te zorgen dat eventuele blokkades in de nek en de bovenrug vrij worden gemaakt. Wanneer het middenrif weer vrijer kan bewegen, zal het de ademhaling weer beter kunnen uitvoeren. De benauwdheid wordt minder. Hierdoor hoeven de nek en tussenribspieren minder te compenseren. Dit zal er uiteindelijk ook voor zorgen dat de nekpijn en pijn rond de borstkas zal afnemen.

Heb je na het lezen van dit stuk nog vragen of opmerkingen? Of ben je benieuwd of osteopathie bij jouw long-COVID klachten kan helpen?

Neem dan contact met me op!

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie wordt geadviseerd dat osteopathie goed naast een fysiotherapie behandeling kan worden gestart. Lees hier meer over op de site van het NVO.

 

Recente berichten

Osteopathie na keizersnede – Nazorg litteken

Osteopathie na keizersnede Bij elke intake vraag ik mensen naar eventuele operaties of ingrepen. Vaak vergeten mensen om de keizersnede te vermelden. Terwijl het toch echt wel een flinke buikoperatie is. Een keizersnede heeft echter grote invloed op het gehele...

Terugkerende rugpijn? – Organen – Osteopathie

Oei alweer rugklachten.. Het is ‘gewoon mijn zwakke plek’.. Terugkerende rugpijn bij de bron aanpakken Regelmatig hoor ik hoe snel mensen accepteren dat ze eens in de zoveel tijd last krijgen van bijvoorbeeld de rug. Even naar de fysio, alle spieren en gewrichten...

Osteopathie kan ook worden toegepast bij baby’s

Osteopathie kan bij veel verschillende klachten toegepast worden. Zowel voor volwassenen als voor baby's. Indicaties om met je baby naar de osteopaat te gaan zijn onder andere: Voorkeurshouding Huilbaby’s Darmkrampen Overstrekken Reflux Na traumatische bevallingen...

De overgang

De overgang | klachten| en draag zorg voor uw littekens Elke vrouw krijgt er mee te maken, vaak rond het 50e levensjaar. Het is een moment in het leven waarin er zeer veel verandert in het vrouwenlichaam. Voor de een brengt deze periode weinig klachten met zich mee en...

Vergoeding Osteopathie

"Regelmatig krijg ik de vraag: 'hoe wordt dit nu vergoed?'' Osteopathie wordt vaak deels vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Na indienen van de factuur krijg je in dat geval een deel van het betaalde bedrag terug. Hoeveel dit is is geheel afhankelijk van...

Interview Osteopathie Empel in Regionaal nieuwsblad De Stempel

Vage of terugkerende klachten? Raadpleeg de Osteopaat!  -- Door Marja van Kampen - Molenaar De Stempel hoorde dat osteopaat Ellis van der Sanden zich in Medisch Centrum De Brink heeft gevestigd, maar weet eigenlijk niet wat osteopathie precies inhoudt! Alleen dat het...

Voeding

De invloed van voeding Dat voeding erg belangrijk is voor je lichamelijke gezondheid en presteren wordt tegenwoordig steeds bekender. De voeding die je tot je neemt, wordt gebruikt als brandstof voor je lichaam. Wanneer je voldoende voedzame producten eet, zal je lijf...

Extra dag beschikbaar!

Vanaf december 2022 heeft osteopathie empel een extra dag beschikbaar. Om snelle behandeling te kunnen blijven garanderen, hebben we besloten om een extra dag voor u klaar te staan.Ook de vrijdagen zijn vanaf nu beschikbaar. Kijk snel bij online afspraak maken of er...

Opening Osteopathie praktijk in Empel

Daar gaan we dan! Opening osteopathie praktijk in Empel Al tijdens mijn fysiotherapie en osteopathie opleiding droomde ik van 'ooit een eigen praktijk op te starten'. Het allerliefst binnen een gezondheidscentrum met leuke collega's en fijne samenwerking. Maanden voor...

Binaural Beats: creëer ontspanning of focus

Binaural beats Breng je hersenen via geluid in staat van extra focus of ontspanning. Een term waar veel mensen nog niet van hebben gehoord. Ongeveer een half jaar geleden heb ik zelf voor het eerst kennis gemaakt met binaural beats en ik wil dit fenomeen graag met...