Terugkerende rugpijn? – Organen – Osteopathie

Oei alweer rugklachten.. Het is ‘gewoon mijn zwakke plek’..

Terugkerende rugpijn bij de bron aanpakken

Regelmatig hoor ik hoe snel mensen accepteren dat ze eens in de zoveel tijd last krijgen van bijvoorbeeld de rug. Even naar de fysio, alle spieren en gewrichten bewegen dan weer prima en de klachten zijn weer verdwenen. Maar het lijkt dan wachten op het moment totdat deze pijn weer terugkomt. Voor mij is het belangrijk te achterhalen wáárom komt die pijn weer terug?

Binnen de osteopathie kijken we naar een ander aspect dat ook invloed heeft op onder andere rugklachten. Met name bij vaker terugkomende of langdurige (chronische) rugpijn of nekpijn. We kijken hierbij niet alleen naar spieren en de gewrichten, maar ook naar hoe de organen een uitwerking hebben op de wervelkolom.

Veel mensen denken dan: De organen!? Maar mijn buik doet toch niet pijn?

Toch kan het zo zijn dat juist je organen ervoor zorgen dat die ene rugklacht steeds weer terugkomt, of maar niet weg wil gaan.

De relatie tussen organen en rugklachten

Hoe zit dat dan? 

Er zijn verschillende relaties tussen de wervelkolom en de organen, deze werken vrijwel altijd in twee richtingen. Zo heeft behandeling van de wervelkolom zelf een gunstig effect op de organen, en behandeling van de organen een gunstig effect op de wervelkolom. Tijdens een behandeling osteopathie pakken we dan ook graag allebei de onderdelen aan om optimaal resultaat te verkrijgen.

Deze wisselwerking is allemaal terug te herleiden in de anatomie.

 

Bindweefsel

Elk orgaan is omgeven door bindweefsel, een dun maar stevig vlies. We noemen dit vlies ook wel fascia. Dit vlies zorgt er enerzijds voor dat de organen goed kunnen bewegen en glijden. Dit is voornamelijk erg belangrijk voor bijvoorbeeld de darm. De darm moet om zijn inhoud door te vervoeren goed kunnen samentrekken, bewegen en glijden. Daarnaast zorgen deze vliezen voor stabiliteit van de organen. Je organen liggen niet zomaar los in je thorax of buikholte. Elk orgaan zit met vliezen en bandjes opgehangen aan bepaalde delen van het skelet. Zo kun je gewoon op de kop gaan staan zonder dat je organen verplaatsen.

Een goed voorbeeld is de darm, het gehele darmpakket is via sterk bindweefselvlies aan de achterkant van het lichaam opgehangen. Een verminderde beweeglijkheid in dit vlies heeft als gevolg dat de wervelkolom beperkt raakt in de beweeglijkheid. Spieren moeten hierdoor harder werken om toch de beweeglijkheid zo goed mogelijk te behouden en raken zo overbelast en gespannen. We krijgen dan vanzelf rugpijn. Bij klachten aan de bovenrug of de nek wordt weer meer aan de longvliezen gedacht.

 

Zenuwen

Heel veel informatie in ons lijf verloopt via zenuwen, binnen het lichaam wordt er continue gecommuniceerd over de stand van zaken op verschillende plekken. Zo ook tussen organen en de wervelkolom. Er lopen zenuwen tussen de organen en de wervelkolom, we noemen deze zenuwen met een moeilijk woord ‘nervi splanchnici’ of ‘nervi pelvici’. Elk orgaan heeft een specifiek deel op de wervelkolom waarmee hij communiceert. Voor de bekkenorganen (denk aan blaas/baarmoeder/prostaat e.d.) is dit vooral heel laag in de rug. En als we kijken naar de maag is dit meer op het midden van de rug. Deze zenuwen werken beide kanten op. Wanneer er blokkades zitten in de wervelkolom op bijvoorbeeld het niveau vanwaar er zenuwen naar de darm lopen, kun je darmklachten krijgen. Daarnaast kan het ook zijn dat verminderde beweeglijkheid van de darm ervoor zorgt dat je meer spierspanning en verminderde beweeglijkheid van de bijbehorende wervels krijgt.

 

Maar dan nog… ik heb geen buikpijn hoor..

Dat kan heel goed kloppen! Ons lichaam heeft veel manieren om te compenseren. Dus wanneer er iets niet zo goed beweegt voelen we dit niet meteen. Een ander deel neemt de beweeglijkheid bijvoorbeeld over. Toch zet dit een minder functionele keten in gang, welke op den duur klachten kan gaan geven. Zodra er iets bij komt, bijvoorbeeld niet goed bewegende wervel of algehele stresssituatie zal de klacht ineens wel naar voren komen. Dit willen we graag voor zijn.

Om er voor te zorgen dat klachten tot in de kern worden aangepakt, kijken we binnen de osteopathie dus niet alleen naar de pijnlijke rug met de wervels en de spieren. Maar ook naar de organen die invloed hebben op de wervelkolom.

Heb je na het lezen van dit stuk nog vragen of opmerkingen?

Neem dan contact met me op!

Wist je dat voeding ook een belangrijk onderdeel is bij veel klachten. Je leest er hier meer over.

 

Recente berichten

Benauwdheid bij long-COVID; Het Middenrif

De belangrijkste ademhalingsspier in de problemen Long COVID blijft een erg onbegrepen en vervelende klacht. Long COVID houdt in dat de klachten na een corona besmetting lang aanwezig blijven. Veelgehoorde klachten zijn: vermoeidheid, benauwdheid, kortademigheid,...

Vergoeding Osteopathie

"Regelmatig krijg ik de vraag: 'hoe wordt dit nu vergoed?'' Osteopathie wordt vaak deels vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Na indienen van de factuur krijg je in dat geval een deel van het betaalde bedrag terug. Hoeveel dit is is geheel afhankelijk van...

Osteopathie kan ook worden toegepast bij baby’s

Osteopathie kan bij veel verschillende klachten toegepast worden. Zowel voor volwassenen als voor baby's. Indicaties om met je baby naar de osteopaat te gaan zijn onder andere: Voorkeurshouding Huilbaby’s Darmkrampen Overstrekken Reflux Na traumatische bevallingen...

Osteopathie na keizersnede – Nazorg litteken

Osteopathie na keizersnede Bij elke intake vraag ik mensen naar eventuele operaties of ingrepen. Vaak vergeten mensen om de keizersnede te vermelden. Terwijl het toch echt wel een flinke buikoperatie is. Een keizersnede heeft echter grote invloed op het gehele...

De overgang

De overgang | klachten| en draag zorg voor uw littekens Elke vrouw krijgt er mee te maken, vaak rond het 50e levensjaar. Het is een moment in het leven waarin er zeer veel verandert in het vrouwenlichaam. Voor de een brengt deze periode weinig klachten met zich mee en...

Extra dag beschikbaar!

Vanaf december 2022 heeft osteopathie empel een extra dag beschikbaar. Om snelle behandeling te kunnen blijven garanderen, hebben we besloten om een extra dag voor u klaar te staan.Ook de vrijdagen zijn vanaf nu beschikbaar. Kijk snel bij online afspraak maken of er...

Opening Osteopathie praktijk in Empel

Daar gaan we dan! Opening osteopathie praktijk in Empel Al tijdens mijn fysiotherapie en osteopathie opleiding droomde ik van 'ooit een eigen praktijk op te starten'. Het allerliefst binnen een gezondheidscentrum met leuke collega's en fijne samenwerking. Maanden voor...

Interview Osteopathie Empel in Regionaal nieuwsblad De Stempel

Vage of terugkerende klachten? Raadpleeg de Osteopaat!  -- Door Marja van Kampen - Molenaar De Stempel hoorde dat osteopaat Ellis van der Sanden zich in Medisch Centrum De Brink heeft gevestigd, maar weet eigenlijk niet wat osteopathie precies inhoudt! Alleen dat het...

Binaural Beats: creëer ontspanning of focus

Binaural beats Breng je hersenen via geluid in staat van extra focus of ontspanning. Een term waar veel mensen nog niet van hebben gehoord. Ongeveer een half jaar geleden heb ik zelf voor het eerst kennis gemaakt met binaural beats en ik wil dit fenomeen graag met...

Voeding

De invloed van voeding Dat voeding erg belangrijk is voor je lichamelijke gezondheid en presteren wordt tegenwoordig steeds bekender. De voeding die je tot je neemt, wordt gebruikt als brandstof voor je lichaam. Wanneer je voldoende voedzame producten eet, zal je lijf...