Oei alweer rugklachten.. Het is ‘gewoon mijn zwakke plek’..
Terugkerende rugpijn bij de bron aanpakken
Regelmatig hoor ik hoe snel mensen accepteren dat ze eens in de zoveel tijd last krijgen van bijvoorbeeld de rug. Even naar de fysio, alle spieren en gewrichten bewegen dan weer prima en de klachten zijn weer verdwenen. Maar het lijkt dan wachten op het moment totdat deze pijn weer terugkomt. Voor mij is het belangrijk te achterhalen wáárom komt die pijn weer terug?
Binnen de osteopathie kijken we naar een ander aspect dat ook invloed heeft op onder andere rugklachten. Met name bij vaker terugkomende of langdurige (chronische) rugpijn of nekpijn. We kijken hierbij niet alleen naar spieren en de gewrichten, maar ook naar hoe de organen een uitwerking hebben op de wervelkolom.
Veel mensen denken dan: De organen!? Maar mijn buik doet toch niet pijn?
Toch kan het zo zijn dat juist je organen ervoor zorgen dat die ene rugklacht steeds weer terugkomt, of maar niet weg wil gaan.
De relatie tussen organen en rugklachten
Hoe zit dat dan?
Er zijn verschillende relaties tussen de wervelkolom en de organen, deze werken vrijwel altijd in twee richtingen. Zo heeft behandeling van de wervelkolom zelf een gunstig effect op de organen, en behandeling van de organen een gunstig effect op de wervelkolom. Tijdens een behandeling osteopathie pakken we dan ook graag allebei de onderdelen aan om optimaal resultaat te verkrijgen.
Deze wisselwerking is allemaal terug te herleiden in de anatomie.
Bindweefsel
Elk orgaan is omgeven door bindweefsel, een dun maar stevig vlies. We noemen dit vlies ook wel fascia. Dit vlies zorgt er enerzijds voor dat de organen goed kunnen bewegen en glijden. Dit is voornamelijk erg belangrijk voor bijvoorbeeld de darm. De darm moet om zijn inhoud door te vervoeren goed kunnen samentrekken, bewegen en glijden. Daarnaast zorgen deze vliezen voor stabiliteit van de organen. Je organen liggen niet zomaar los in je thorax of buikholte. Elk orgaan zit met vliezen en bandjes opgehangen aan bepaalde delen van het skelet. Zo kun je gewoon op de kop gaan staan zonder dat je organen verplaatsen.
Een goed voorbeeld is de darm, het gehele darmpakket is via sterk bindweefselvlies aan de achterkant van het lichaam opgehangen. Een verminderde beweeglijkheid in dit vlies heeft als gevolg dat de wervelkolom beperkt raakt in de beweeglijkheid. Spieren moeten hierdoor harder werken om toch de beweeglijkheid zo goed mogelijk te behouden en raken zo overbelast en gespannen. We krijgen dan vanzelf rugpijn. Bij klachten aan de bovenrug of de nek wordt weer meer aan de longvliezen gedacht.
Zenuwen
Heel veel informatie in ons lijf verloopt via zenuwen, binnen het lichaam wordt er continue gecommuniceerd over de stand van zaken op verschillende plekken. Zo ook tussen organen en de wervelkolom. Er lopen zenuwen tussen de organen en de wervelkolom, we noemen deze zenuwen met een moeilijk woord ‘nervi splanchnici’ of ‘nervi pelvici’. Elk orgaan heeft een specifiek deel op de wervelkolom waarmee hij communiceert. Voor de bekkenorganen (denk aan blaas/baarmoeder/prostaat e.d.) is dit vooral heel laag in de rug. En als we kijken naar de maag is dit meer op het midden van de rug. Deze zenuwen werken beide kanten op. Wanneer er blokkades zitten in de wervelkolom op bijvoorbeeld het niveau vanwaar er zenuwen naar de darm lopen, kun je darmklachten krijgen. Daarnaast kan het ook zijn dat verminderde beweeglijkheid van de darm ervoor zorgt dat je meer spierspanning en verminderde beweeglijkheid van de bijbehorende wervels krijgt.
Maar dan nog… ik heb geen buikpijn hoor..
Dat kan heel goed kloppen! Ons lichaam heeft veel manieren om te compenseren. Dus wanneer er iets niet zo goed beweegt voelen we dit niet meteen. Een ander deel neemt de beweeglijkheid bijvoorbeeld over. Toch zet dit een minder functionele keten in gang, welke op den duur klachten kan gaan geven. Zodra er iets bij komt, bijvoorbeeld niet goed bewegende wervel of algehele stresssituatie zal de klacht ineens wel naar voren komen. Dit willen we graag voor zijn.
Om er voor te zorgen dat klachten tot in de kern worden aangepakt, kijken we binnen de osteopathie dus niet alleen naar de pijnlijke rug met de wervels en de spieren. Maar ook naar de organen die invloed hebben op de wervelkolom.
Heb je na het lezen van dit stuk nog vragen of opmerkingen?
Neem dan contact met me op!
Wist je dat voeding ook een belangrijk onderdeel is bij veel klachten. Je leest er hier meer over.